Vastikkeet ja maksut

Osakkaille ja asukkaille

Yhtiökokous päättää yhtiövastikkeiden tasosta ja taloyhtiön hallitus vastikkeiden ja muiden yhtiölle suoritettavien maksujen eräpäivästä. Eräpäivä painetaan vastikemaksujen pankkisiirtoihin. Eräpäivä on yleensä asetettu kuukauden alkuun, sillä taloyhtiöiden suurimmat maksut, kuten energialaskut, erääntyvät kuukauden alussa.

Asunto-osakeyhtiölain johtavia periaatteita on osakkaiden yhdenvertaisuus. Sen mukaan osakkaita tulee samassa tilanteessa kohdella samalla tavoin. Yhdenvertaisuusperiaatteesta seuraa, että isännöitsijätoimisto ei voi antaa osakkaille vastikkeisiin ja muihin maksuihin erilaisia määräpäiviä.

Ota käyttöön e-lasku tai suoramaksu

Voit varmistaa vastikemaksujen aikataulunmukaisen hoitamisen ottamalla käyttöön e-lasku tai suoramaksu. Ne ovat osakkaalle vaivattomimmat ja taloyhtiölle edullisimmat maksutavat. Niistä sopiaksesi ota yhteyttä omaan pankkiisi.

Lainaosuuden poismaksaminen

Kun haluat maksaa pois huoneistokohtaisen lainaosuuden, ole yhteydessä taloyhtiösi kirjanpitäjään. Lainaosuuden voi maksaa pois kaksi kertaa vuodessa. Kirjanpitäjä tekee lainaosuuslaskelman, josta osakkaalta peritään hinnaston mukainen maksu ja pankin mahdollisesti veloittamat kulut.